<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 問普通數碼機怎樣影煙花呢
返回列表 回復 發帖

問普通數碼機怎樣影煙花呢

我想問普通數碼機怎樣調教才可影到煙花呢?
另外如要影人而背景是煙花的話怎樣調教才可影到人和背景煙花也清色呢?
最好係不需要用腳架.
THX ALL
其實你在照片上看到美麗的煙花效果, 是起碼有2秒或以上快門才能捕捉到.
假如你不用腳架, 想拍到清晰又理想的煙花機會近乎0.

1)用普通數碼機拍煙花可選擇機內的夜景mode, 但必須用腳架.  用正常的閃燈mode只能拍到一點一點沒有軌跡的光.
2)客觀條件: 拍到煙花的地點人多擠迫, 加上又要用wide angle才能拍到全景, 很難人與煙花並存的.  當你自己燒煙花, 可以選擇夜景+閃燈mode, 先以人像作為前景對焦測光, 然後拍攝就可以.
謝謝回覆
但如有部好似CANON EOS D5既數碼單鏡反光相機有ISO 50-3200 雜訊極低功能和Canon EF 24-105mm f4.0L IS USM鏡頭3級的防震效果是否可省回拿腳架和閃光燈呢,到時是否有可能做到影人和背景煙花都可清色呢?

[ Last edited by in157bon on 2005-12-21 at 03:36 PM ]
但如有部好似CANON EOS D5既數碼單鏡反光相機有ISO 50-3200 雜訊極低功能和Canon EF 24-105mm f4.0L IS USM鏡頭3級的防震效果是否可省回拿腳架和閃光燈呢,到時是否有可能做到影人和背景煙花都可清色呢?
Originally posted by in157bon at 2005-12-21 14:47:
謝謝回覆
但如有部好似CANON EOS D...
你仍然唔係好明!?
影煙花已經唔只係你手震唔手震o既問題, 而係要長時候暴光o既問題.
想要影到靚煙花相, 最重要係掌握快門同光圈配合, ISO唔駛set到好高.
你睇下以下例子就明.

1秒暴光,光圈f8,ISO100

4秒暴光,光圈f22,ISO100

即係話比部1D你都無用, 除非你hold機2秒以上完全唔手震.

[ Last edited by AWU on 2005-12-21 at 04:36 PM ]
不恥下問
如你所說影煙花相最重要的係暴光,咁係唔係如果有防震效果既相機如之前所說的CANON 5D和鏡頭是可以唔用腳架影呢.
因為我理解既係有防震效果既相機不用閃光燈和腳架影夜景時不會好像其他冇防震效果既相機一樣會有走位和邊緣化開的情況.
請指教.

[ Last edited by in157bon on 2005-12-21 at 05:59 PM ]
Originally posted by in157bon at 2005-12-21 17:56:
不恥下問
如你所說影煙花相最重...
要分開兩樣野o黎講
1)以CANON為例, 防震功能最高可以提供高達三級快門速度補償.  意思是當你用1/100秒影相時, 快門最高補償度可達到1/200秒.  但相對於需要1秒以上的曝光時間, 這三級快門補償根本沒有甚麼大作用.
2)假如你不是有很高要求的話, 影一般夜景的確可以提高ISO以增加快門速度.  你之所以說5D, 其實是此機的NOISE抑制得好, 在ISO800時NOISE表現可以說和ISO100差不多, 去到ISO1600之後才浮現出NOISE.  當你用到咁高ISO時自然快門速度可順理成章的提升.  不過, 一般影夜景的人只會用ISO100, 為的就是令相片更完美無瑕.
总之就是一句话:
想影烟花的必备武器就是
1.相机
2.三脚架
3.烟花的脑袋
另外,最好霸个好位置,预先SET定个脚架.最后提醒你一句,影烟花的高手多数只会选择在烟花放的前10分钟影,因为10分钟后的烟雾会好大,严重影响画面!
Originally posted by 心情 at 2005-12-21 22:22:
总之就是一句话:
想影烟花的必备武器...
高手.....很吸引的稱呼
.
.
可惜.....不是我
.
.
.
.
.
去片

[ Last edited by AWU on 2005-12-21 at 11:39 PM ]
Originally posted by in157bon at 2005-12-21 05:56 PM:
不恥下問
如你所說影煙花相最重...
要曝光3-4秒
就算部機防震幾好都幫唔到你
我回POST 只係因為左DOWN 相
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 問普通數碼機怎樣影煙花呢

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。