標題: [求助]打算買D80,有甚麼要注意? [打印本頁]

作者: hold_find    時間: 2007-5-14 08:08 PM     標題: [求助]打算買D80,有甚麼要注意?

我打算買D80,我想問買時有甚麼要注意/ckeck?
我只知道
1.拍一張全白照和全黑照,check CCD和LCD(是否拍白紙和蓋上蓋子來拍)
2.check快門使用次數(我想問怎樣check?以及用過多少次以下合格?)
3.問店舖借鏡試對焦是否ok(是否LCD是看就可以?因為我之前用機仔有時會LCD上看清,但電腦上看有少許out focus)
4.試快門跟按拍攝制時是否同步(是否憑感覺覺得同步就ok?)
5.看機身有冇損傷
我想問還有沒有其他?

另外,買鏡頭(A-16)和外閃(SB800)時又有甚麼要注意/ckeck?
這個我完全不知道...

是否到萬成買就可以了?還是到豐澤/百老匯買比較好?

新手第一次買機/鏡/燈,望各大大教路
thx~
作者: d228216    時間: 2007-5-14 08:16 PM

1. 全白得嫁啦
2. 冇得check
3. 最好一齊買埋
4. 冇得check
5. 一定啦

A16 [check有冇塵]/SB800 最好一齊買一set試

去城城的話去永成好d......
另你可check埋 星際頂樓 DC Wave...會平d, 信譽幾好...以後買什物有折
作者: hold_find    時間: 2007-5-14 08:48 PM

Originally posted by d228216 at 2007-5-14 08:16 PM:
1. 全白得嫁啦
2. 冇得check
3. 最...
鏡同燈要試乜?
我想問永成在哪的?(是否都是菜街萬成果頭)
作者: d228216    時間: 2007-5-14 08:57 PM

Originally posted by hold_find at 2007-5-14 08:48 PM:

鏡同燈要試乜?
試有冇走焦同有塵....
菜街頭...銀龍格離
作者: toro    時間: 2007-5-14 09:07 PM

記得R禮物呀
作者: hold_find    時間: 2007-5-14 09:10 PM

Originally posted by toro at 2007-5-14 09:07 PM:
記得R禮物呀
甚麼R禮物?
作者: toro    時間: 2007-5-14 09:21 PM

Originally posted by hold_find at 2007-5-14 09:10 PM:

甚麼R禮物?
買機實有嘢送,我昨日陪人去買d40x送2g卡一張,風褸一件同相機袋一個,仲有支腳架
作者: hold_find    時間: 2007-5-14 09:28 PM

Originally posted by toro at 2007-5-14 09:21 PM:

買機實有嘢送,我昨日陪人去買d40x送2g卡一張,風褸一件同相機袋一個,仲有支腳架
卡(冇問幾大),相機袋,腳架,保護貼,鐳射話有代用電送,萬成話Canon有printer送(Nikon冇)
仲有咩可以叫佢送?
作者: 小小康    時間: 2007-5-14 09:54 PM

Originally posted by hold_find at 2007-5-14 20:48:

鏡同燈要試乜?
如果去永成,我鍾意去花園街果間,啲服務員友善啲,好樂意回答你o既問題
作者: toro    時間: 2007-5-14 09:56 PM

Originally posted by hold_find at 2007-5-14 09:28 PM:

卡(冇問幾大),相機袋,腳架,保護貼,鐳射話有代用電送,萬成話Canon有printer送(Nikon冇)
仲有咩可以叫佢送?
咁上下啦食人隻車咩
作者: hold_find    時間: 2007-5-14 10:02 PM

Originally posted by toro at 2007-5-14 09:56 PM:

咁上下啦食人隻車咩
最好有埋泵送,Nikon都有printer咁啦...講笑,真係唔好食人隻車
其實送果D有冇用?要贈品用定要平D自己買好過?(卡,代用電之類)
作者: 小小康    時間: 2007-5-14 10:51 PM

Originally posted by hold_find at 2007-5-14 22:02:

最好有埋泵送,Nikon都有printer咁啦...講笑,真係唔好食人隻車
其實送果D有冇用?要贈品用定要平D自己買好過?(卡,代用電之類)
氣泵呢隻最好用、夠大風

圖片附件: IMG_3923.JPG (2007-5-14 10:51 PM, 1015.9 KB) / 下載次數 5
http://26fun.com./bbs/attachment.php?aid=1108532&k=a8a7282dc47e03da88cf314ecf67afcd&t=1729088489&sid=eEfSif

作者: hold_find    時間: 2007-5-14 11:56 PM

Originally posted by 小小康 at 2007-5-14 10:51 PM:

氣泵呢隻最好用、夠大風
邊度有送/賣?幾錢?
作者: 小小康    時間: 2007-5-15 12:10 AM

Originally posted by hold_find at 2007-5-14 23:56:

邊度有送/賣?幾錢?
要俾錢買,around $50~$70
dd介紹果間DC WAVE,印象中係旺角最平,好似賣$60

深水埗LB 上次見到賣$50咋
地址:深水埗長沙灣道220號A2 一樓 (深水埗MTR D出口, 投注站對面,LB Shop樓上)
作者: hold_find    時間: 2007-5-15 03:09 PM

Originally posted by d228216 at 2007-5-14 08:57 PM:

試有冇走焦同有塵....
菜街頭...銀龍格離
我想問點試走焦?
有塵是指鏡頭的鏡面(最外面向被攝物及最拉近CCD的那塊),還是鏡頭內部?

[ Last edited by hold_find on 2007-5-15 at 03:11 PM ]
作者: hold_find    時間: 2007-5-15 06:16 PM

我想問D80的機身用甚麼物料做的?
我只知道D200是鎂合金,D40X是塑膠,但dcfever說D80用是"patic"(是打錯plastic嗎?),到底是甚麼物料?

此外,官網有幾項說明
觀景器類型
固定眼平五菱鏡;內置屈光度調節(-2.0 至 +1.0m-1)

對焦屏
B 型光亮磨砂對焦屏 Mark II 連重疊式對焦區及按需要而顯示格線
請問是甚麼來的,我看不明白...
作者: 小小康    時間: 2007-5-15 07:30 PM

Originally posted by hold_find at 2007-5-15 15:09:

我想問點試走焦?
有塵是指鏡頭的鏡面(最外面向被攝物及最拉近CCD的那塊),還是鏡頭內部?

[ Last edited by hold_find on 2007-5-15 at 03:11 PM ]
想要對焦既地方但唔清,有少少out-focus,就已經算是走焦。
對住啲靜止o既物件試會容易啲、準確啲 !!!

當然是鏡內啦
鏡面啲塵自己可以用泵吹走,鏡內有塵就要攞番廠清潔嫁啦!!!
當然是睇睇支鏡有冇發霉啦 !
作者: 小小康    時間: 2007-5-18 12:04 AM

買咗機未呀 ?
作者: hold_find    時間: 2007-5-18 02:13 AM

Originally posted by 小小康 at 2007-5-18 12:04 AM:
買咗機未呀 ?
未呀!
諗住申請張信用卡,買完機條數攞多部DC仔,家人用and合照用,點知昨天收到信話唔批,可能要等到6月再出有迎新禮品的信用卡出先買得
作者: hold_find    時間: 2007-5-22 01:44 AM

最後一個問題
假設我會在不同店買機,e.g.Citicall買機,永成買鏡,那我應該買機先定鏡先?
因為要買了一樣,再拿到另一間店馬上用來試另一樣,不知怎樣才會比較方便?

另外,新手的話,Tamron應該買A-09還是A-16會比較好?
A-09的焦段好像比較好,鏡片組也多一點
但A-16是較新款的,而且是Di II系列,為DSLR專用,不知會不會有好一點的成像?
作者: 小小康    時間: 2007-5-22 07:16 AM

Originally posted by hold_find at 2007-5-22 01:44:
最後一個問題
假設我會在不同店買機...
買機先好啲
如果你諗住買Nikon,咁買鏡記得要Nikon mount,有分Canon mount, Nikon mount嫁。

SP AF28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] MACRO (Model A09)
SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF] (Model A16)

視乎你需要影什麼?
A09 28-75mm for 一般攝影&影macro用
A16 17-55mm 主要for 風景相、團體相、人像攝影....
作者: hold_find    時間: 2007-5-22 04:25 PM

Originally posted by 小小康 at 2007-5-22 07:16 AM:

買機先好啲
如果你諗住買Nikon...
我會主要影人,同埋影吓模型
影模型我想影到呢張咁(左上角果張)

支大炮好指住自己面前,好有壓迫感咁,要用MACRO嗎?同埋要點影?

[ Last edited by hold_find on 2007-5-22 at 06:21 PM ]
作者: 小小康    時間: 2007-5-22 06:15 PM

Originally posted by hold_find at 2007-5-22 16:25:

我會主要影人,同埋影吓模型
影模...
鏡片質素應該A16高啲!
如果以D80計(A16~17-55mm)=FULL FRAME全片副嘅25.5mm~75mm
(A09~28-75mm)=FULL FRAME全片副嘅42mm~112.5mm

不過如果計影人加影模型,咁A09(28-75mm+macro)我覺得(個人意見咋)應該啱你多啲!

影個模型主要對焦對塊面,用細光圈(f/8左右)增加景深等全個公仔清。相反如果只想塊面清,就用大光圈(f/4左右或以上)。焦距同樣可以控制景嫁......不過小弟油麻地咋影相呢家嘢我都係六個月貨仔咋。

[ Last edited by 小小康 on 2007-5-22 at 06:29 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com./bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0