標題: 請大家吾好只為左潮而做人 [打印本頁]

作者: 大優勢    時間: 2007-12-19 12:46 AM     標題: 請大家吾好只為左潮而做人

因為呢度係集中要好野要正野既人睇下野既地方
所以我喺度POST出黎

當你準備緊聖誕節玩咩買咩同伴侶去邊度玩

既時候

請記住呢班人重喺度

http://www.savefile.com/files/1271611

請看看     如果可以 請找人不斷下載

因為 14 日 內無人 下載就消失

http://www.savefile.com/files/1271619

以上兩個都得  一樣的

[ Last edited by 大優勢 on 2007-12-19 at 12:52 AM ]
作者: kakashi82    時間: 2007-12-19 01:06 AM

片段真係好有意義,當依家一d人使緊幾千蚊買野嘅時候,請諗下片段中嘅人,雖然香港係商業社會,叫你買幾十蚊衫好似不切實際,但希望大家(尤其係年青人)應駛則駛,唔好浪費!
作者: haukwankin    時間: 2007-12-19 01:10 AM

睇到你呢個post,我諗起我之前打過既一個回覆:

講真,我唔明點解呢啲所謂既名牌衫褲鞋襪可以賣到咁貴,仲可以抄既???咁貴既野斷估都唔會著出街掛?咁如果唔著出街仲用咁貴既價錢買返黎做乜???

再者,可能係我out又或者係冇潮流觸覺...但係我真係唔明呢啲名牌衫/褲邊一忽值成幾千銀囉!!!難道佢地係全人手做???覺得值既人究竟知唔知搵幾千蚊係難過整件衫/褲架呢???

我估呢啲名牌既target customer都係年青人掛...但係我想問一句,究竟有幾多個年青人每個月可以拎幾千銀出黎買衫???

最後,喺度送句野俾嗰啲幾千蚊個月就學人買幾千蚊既'名牌''衫既年青人 : 著貴野show off係冇用既,就算你成身啲衫褲鞋襪幾貴都好,人地一睇你啲言行舉止就知你同你啲衫褲鞋襪係咪一樣值咁多錢..即係等於你唔會信一個去街市買'送'既肥師奶拎住個LV袋係真既一樣...幾千蚊個月就學人買幾千蚊既衫,儲下錢好過啦!!!一陣俾人知道你係空心老棺仲樣衰...(我就唔信買呢啲''名牌''衫既年青人個個都幾萬蚊個月,況且有幾萬蚊個月既人應該會識分咩叫值同唔值掛...)
作者: sakura310    時間: 2007-12-19 07:44 AM

我有d fd佢地都係勁追潮流的
我問過佢地,點解要追
佢地就話,身邊ge人個個都著名牌,自己唔著就會好"瘀"
老實講,你同我地班fd一齊得你一兩個著名牌,我地都唔覺得有咩問題
佢地亦都話,名牌好"come"著(唔好意思,唔識打)
到底你地係為左潮定係為左"come"著而買呢?
"come"著的,有d唔係名牌都可以做到,例如鱷魚恤等等
再者,用咁多錢買貴衫,著左又唔會提升你個人能力(你估打rpg買裝備加攻加防咩)
不如留返d錢作日後打算好過啦
作者: 艾力克    時間: 2007-12-19 03:42 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-12-19 07:44 AM:
我問過...
唔會為左"come"著而買, 因為著得耐會out
作者: 康bb    時間: 2007-12-19 07:35 PM

我今年14歲form3.
我有不小既朋友都係著名牌.
不過我唔覺得著潮牌就一定等於靚lor.
我著uniqlo.h&m.仲靚過佢地
作者: 阿感    時間: 2007-12-19 09:16 PM

Originally posted by 康bb at  19:35:
有自信,同冇自信o既分別
作者: 尺分屹八4    時間: 2007-12-19 10:14 PM

潮流係不斷循環
所以不斷追都冇咩謂 !
同埋咩名牌...幾千$個袋
只要令既話幾十$都好過個幾千既 !
作者: SCM    時間: 2007-12-19 10:22 PM

我自己就唔鐘意買貴野
有錢都咁話
因為自己著乜都著得粗個人
乜野都唔"come"著
一對返學用既鞋可能一兩個月就著到穿底
所以買咩都唔捨得買貴

其實要幫助影片中既人
只得我地冇用
仲要當地既pk政府識做
唔好有錢就拎黎打仗

[ Last edited by SCM on 2007-12-19 at 10:27 PM ]
作者: mhkk    時間: 2007-12-19 10:35 PM

潮流?
乜梨
我仲著緊10幾年前d 衫褲鞋襪出街
作者: 康bb    時間: 2007-12-19 11:06 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-12-19 09:16 PM:

有自信,同冇自信o既分別
人型就著咩型.人樣衰.著咩都唔掂
作者: pkbrian    時間: 2007-12-19 11:47 PM

d人著名牌以為好d (從中得到自信)

但如果只在這方面得到自信
恐怖他一生人都要花很多錢....

我本人是應洗則洗的人
平時我的東西基本上用到破了再買-.-
而潮 我也沒什麼興趣
只要能滿足自己的生活
我就覺得很足夠~~~
作者: eric911    時間: 2007-12-19 11:51 PM

Originally posted by haukwankin at 2007-12-19 01:10 AM:
睇到你呢個post,我諗起我之前打過既...
這個post令我想起幾日前既事﹗有日同阿媽去行金鋪,見到一位頂盡是中五程度的女學生,拖住阿媽(這位媽媽衣著普通,好大機會不是闊太)睇表,之後個職員就攞左隻卡地亞出黎。阿媽問女﹕「咁貴既表戴番學,怕口口0呂怕架?」阿女回答﹕「梗唔怕啦﹗個化個同學都係咁戴架﹗」之後個女又叫阿媽戴埋一份,一定係氹阿媽既技倆啦﹗我心諗,嘩,2萬幾買隻表返學,阿女你知唔知米貴?
作者: eric911    時間: 2007-12-19 11:53 PM

Originally posted by eric911 at 2007-12-19 11:51 PM:

這個post令我想起幾日前既事﹗有...
好多錯字,唔好意思﹗

作者: leungman    時間: 2007-12-20 12:59 AM

Originally posted by mhkk at 2007-12-19 22:35:
潮流?
乜梨
我仲著緊10幾年前d 衫褲鞋襪出街
咁你咪復古囉,都係潮o既一種嘛
作者: 艾力克    時間: 2007-12-20 01:16 AM

Originally posted by eric911 at 2007-12-19 11:51 PM:
這個post令我想起幾日前既事﹗有...
當個個都咁著(咁戴)時就唔係潮, 做番自己先係最特別o個個, 因為...
咁先叫style

而且跟人唔係潮, 俾人跟先叫潮
作者: clkgtr    時間: 2007-12-20 01:16 AM

Originally posted by haukwankin at 2007-12-19 01:10 AM:
睇到你呢個post,我諗起我之前打過既...
其實如果負擔得起, 買名牌冇問題嫁
正如好似買車, 林寶, 法拉利咁, 幾百萬一架, 普通人就話佢地成層樓揸出街都痴痴地, 咪又係車一架
但係人地有能力買, 又點解唔買架好d 既車呢, 否則, 有錢又唔用, 搵咁多錢做咩呢?

名牌衫亦都一樣, 有錢買, 點解唔著得好d 呢?

至於名牌衫可以分為兩種既
一種係真正名牌, 用料, 手工, cutting 都係做得好
第二種係潮流式名牌, 用料, 手工, cutting 未必做得好, 但係貴在賣style
作者: clkgtr    時間: 2007-12-20 01:20 AM

Originally posted by sakura310 at 2007-12-19 07:44 AM:
我問過...
我又唔覺得d 名牌衫有幾襟噃
作者: edmond511    時間: 2007-12-20 04:01 AM

我唔知自己係咪追名牌...其實我覺得自己唔算係lo...
我而家描述下出來...希望大家俾d 意見la..

我唔係一個完全唔買名牌既人....但我覺得自己唔會追lo...
我而家有一個agnes b 同一個y-3袋...但全都係係sale (唔過千)之下買的....

其他咩dior homme...y-3(其他item)...cdg /cdg PLAY/mmj/nbhd/lv/gucci 等等名牌子更加唔會買...因為價錢對我呢個階層來講唔合理

但買牛仔fu 就會冇咁慳...雖然唔會買勁名牌果d...
不過條條都係levis (一般款)lo...貪佢come 著...因為我買時真係會預自己會著十幾廿年...真的

雖然未買過千幾蚊一條牛...但以小弟而家既人工水平...睇中左一條一千到mun 既牛...都會有意欲去買...仲想買一對red wing 走天涯,唔知咁樣又arm 唔arm la

而我而家既3幾乎全部係underground,5cm, h&m, 2%,izzue,大部份係減價時買的...

accessories 就主要係underground, agnes b sport, 同h&m

我覺得自己係會買牌子item,但有自己的自制lo...
只要唔係盲目追就得...同埋係自己的購買力之下,價錢合理(on sale item)唔使視名牌為恥既。

我而家收入水平12k到...衣著就係咁la...每月花2000買3(include all tiems)到...
反而我會睇唔慣有d fd(女仔),係mannings 做sales 月入
6000 度但幾乎個個月都要買lv /gucci/westwood/anna sui等名牌,呢d 咪好似走火入魔lo...

你地又點睇? 歡迎俾d 意見小弟...我唔一定啱ga ma

[ Last edited by edmond511 on 2007-12-20 at 04:03 AM ]
作者: haukwankin    時間: 2007-12-20 11:59 AM

Originally posted by clkgtr at 2007-12-20 01:16 AM:

其實如果負擔得起, 買名牌冇問題...
我知,但係我想講既係嗰啲一個月得雞碎咁多都仲係要買名牌既人...

況且有冇能力買係好主觀既問題...有啲冇腦既人覺得佢搵6000一個月,用5000去買衫都冇問題,咁你話呢啲人有冇能力???
作者: haukwankin    時間: 2007-12-20 12:03 PM

Originally posted by edmond511 at 2007-12-20 04:01 AM:
我唔知自己係咪追名牌...其實我覺得自...
你唔算追名牌啦...12K一個月用2K買衫,叫做正常消費...

不過你其他消費係點先?唔好同我講2K買衫,跟住娛樂又用幾K,買GAME又用幾K咁...
作者: 康bb    時間: 2007-12-20 08:47 PM

Originally posted by edmond511 at 2007-12-20 04:01 AM:
不小既i.t比較平價既衫都可以好靚.唔一定要名牌.
作者: clkgtr    時間: 2007-12-21 12:38 AM

Originally posted by haukwankin at 2007-12-20 11:59 AM:

我知,但係我想講既係嗰啲一個月...
呢d 就當然有問題喇
而且呢d 人好大機會為咗買名牌而引起咭數問題添
作者: clkgtr    時間: 2007-12-21 12:48 AM

只要係唔影響正常生活, 買咩都冇問題嫁

只要唔係沈迷的話, 為咗買名牌而借錢又做d 非法野咁
都可以當係自己既源動力, 努力工作
作者: edmond511    時間: 2007-12-21 01:22 AM

Originally posted by haukwankin at 2007-12-20 12:03:

你唔算追名牌啦...12K一個月用2K買衫,叫做正常消費...

不過你其他消費係點先?唔好同我講2K買衫,跟住娛樂又用幾K,買GAME又用幾K咁...
4K家用...2 k 儲...0.1k 宣明會
其他玩晒....haha 都幾大使要檢討下...

[ Last edited by edmond511 on 2007-12-21 at 01:25 AM ]
作者: answers    時間: 2007-12-21 01:23 AM

一句講晒,買得起咪買囉,買唔起就收聲=.=......
個個人hobby 都唔同,有人玩樓,玩女,玩車,玩電話,電腦~
有D夠覺得成日換車夠唔值啦....
唔一定用衫同潮流黎講...
by the way..有"錢"邊個理得你.....串D都係咁講...D香港人真係=.=.......
作者: ASPP    時間: 2007-12-21 01:33 AM

其實講真潮流都係d商家佬做出離gei gimmick
衣著呢家野覺得靚,舒服就得ga la
唔洗下下都追求名牌

周潤發曾經可時都講過,年青人係要有名牌
但唔好沉迷,盲目追求
作者: 大優勢    時間: 2007-12-21 11:26 PM

真係好

我無想過咁多人有回覆

請大家幫手得閒就下載下個file

令佢唔好消失

因為14 日內無人下載就會消失

其實大家可以係聖誕節節日做多樣有意義既事

就係一人寄個file 俾五個朋友睇

等大家記得重有好多我地要幫助既人
作者: terryng2    時間: 2007-12-22 03:11 PM

現在d女仔成日都要追潮流浪費d$,要男朋友買比他,我覺得做人夠用便夠la,不用追求新野
作者: 蕃薯    時間: 2007-12-22 05:18 PM

其實有陣時覺得係香港生活o既人好難對抗[潮]流
打開電視會講[潮]流有咩新出o既手提電話 睇報紙雜誌 又會講最新衣著 手錶 等等
好多地方都會接觸到新o既產品 但係就冇人教個我地 點樣佢對待 [潮]流 明星唔會講
電視好小會講 報紙有時會講 但係識諗o既 有幾多 我相信大家一定試過追求一d o野
但係冇諗後果 又唔實用 <--[我試過] 所以好多時浪費哩個字 都會係阿爸阿媽把口先聽得
最多 可能以前o既生活簡單 冇咩要求 到左宜家年輕有年輕o既[潮]流 中年有中年o既[潮]流
[潮]流係死物 一世都唔會追得完 人生仲有好多重要o既事 希望大家真係用心諗諗幾分鍾
作者: boysbe    時間: 2007-12-22 05:33 PM

我又唔係咁睇.......
買貴野......放番出去都仲有賺ge
咁買貴d都冇所謂
但買d平野,....就真係買左=冇價值.....
放唔番...
作者: clkgtr    時間: 2007-12-22 11:55 PM

Originally posted by boysbe at 2007-12-22 05:33 PM:
我又唔係咁睇.......
買貴野......放番出去都仲有賺ge
咁買貴d都冇所謂
但買d平野,....就真係買左=冇價值.....
放唔番...
但係放番出去個差價可能夠你買十個八個平野噃
作者: 155220    時間: 2007-12-28 12:50 PM

Originally posted by 康bb at 2007-12-19 19:35:
我覺得買一件物件,價錢和實用性是最重要的。

[ Last edited by clkgtr on 2007-12-29 at 12:13 AM ]
作者: leochan1991    時間: 2008-1-3 11:51 PM

名牌係=潮
但潮唔=好睇...最緊要係識MATCH...
作者: weimin    時間: 2008-6-3 06:47 PM

听听组合Shine的“潮”,我觉得真的好友道理
作者: 血紅瑪莉    時間: 2008-6-9 01:02 PM

片段真係好有意義,當依家一d人使緊幾千蚊買野嘅時候,請諗下片段中嘅人,雖然香港係商業社會,叫你買幾十蚊衫好似不切實際,但希望大家(尤其係年青人)應駛則駛,唔好浪費!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com./bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0