標題: 拍拖年齡 [打印本頁]

作者: 家奇    時間: 2005-9-5 07:22 PM     標題: 拍拖年齡

大家覺得幾多歲拍拖先至好呢.?(本人呢家中四)
我呢家就喜歡了一個女仔..
但我覺得我自己15歲太快拍拖了..
出到街上可能會遇到人們很多奇怪既眼光..
作者: Dicksonheng    時間: 2005-9-5 07:25 PM

15 真係一D 都唔快 =.=
係咪初戀先?
係既話 快D唸計追

p.s.我都係第一次係呢個區回覆...
作者: makin    時間: 2005-9-5 07:26 PM

應該猜乜所謂..但我自己會讀完書先..
係我識既人入面..全部讀完書就散晒..
冇晒蹤影..當然有例外-.-"
作者: 家奇    時間: 2005-9-5 07:34 PM

呢個係我第一個初戀...(不過開學冇耐)..
但係我都知應該點問口同佢講....因為我比較怕羞
唔會點同女仔傾計..
作者: Rika    時間: 2005-9-5 08:53 PM

讀好D書先,拍拖既野可以順其自然
作者: 家奇    時間: 2005-9-5 08:56 PM

點先至叫順其自然..
作者: kaixinren    時間: 2005-9-5 09:00 PM

其實我比你還早,小5就開始有女朋友,不過系family friend嘅女。

我覺得15歲拍拖都唔系早,只要將同家人關繫,學習時間,朋友關繫安排好就沒問題。

[ Last edited by kaixinren on 2005-9-5 at 11:02 PM ]
作者: 家奇    時間: 2005-9-5 09:07 PM

你咁講姐係慢慢黎..
呢次係我第一次鐘意人鐘意到咁...(因為我衫戀都未有試過)
我平時同d女仔冇乜表情同冇乜點講野
但係當我見到呢個女仔.我就比佢深深咁吸引住
但係我又未同佢講過野wo..
仲有我想問下.
d女仔睇男仔係唔係睇得順眼就ok架喇.??.
唔需要太過靚仔..?
作者: chenfeng    時間: 2005-9-5 11:21 PM

Originally posted by 家奇 at 2005-9-5 09:07 PM:
你咁講姐係慢慢黎..
呢次係我第一次...
嘩下,你仲細膽過我
不過佩服你,我成二十一歲人,一次拖都未拍過……

講真,我個人認為十五六歲就差唔多時候拍拖架啦
起碼你心智都開始叫成熟、開始識諗
應該懂得如何 o係學業對拍拖之間作適當平衡
同埋有足夠EQ 去應付拍拖時出現 o既情緒起伏

唔好諗啦,如果你真係好鍾意佢的話
一方面當然要讀好書先,另一方面就係要諗計識佢!
你都識講:o野都未同人講過,人地鬼知你鍾意佢
遑論追到人地!!
一切 o既 o野,等你同人再熟d、甚或出多幾次街至再講啦~

至於相貌問題……當然,唔排除有d 女仔極度膚淺
只會睇外表
但更多時候,女仔重視 o既係男仔 o既character (性格)
eg:有冇上進心、同自己投唔投契夾唔夾、同埋能唔能夠俾到安全感佢
太靚仔的話,有時會反而令女仔好冇安全感,怕個男友隨時俾人搶去
所以,樣方面順眼就ok~

我地所有brothers 都會幫你+ 撐你
放心好了:cool:

[ Last edited by chenfeng on 2005-9-5 at 11:23 PM ]
作者: 誠    時間: 2005-9-5 11:45 PM

我年齡比你大很多很多, 但我不會古板地以年齡作為拍拖標準. 不過最重要是不會影響學業, 雖然說法很老土, 但到你進入社會工作就明白. 我覺得過一,二年也不算遲, 而且是更適合的年齡. 因為你會更成熟, 更有型和有個人風格.
不用太急進, 會嚇襯個女仔.
作者: gundamman678    時間: 2005-9-5 11:47 PM

如果好認真咁拍拖既話,我覺得係太早;

如果只係想拍下拖,想試下拍拖,我就覺得隨你喜歡~~總之唔好做出d後悔既就得。

後悔既事有好多,例如搞大人地個肚、搞到自己和對方讀唔成書,前途徬徨、搞到同家人關係唔好.......總之就是好自為之了。

還有一點不太同意上面的意見.......我認為15、6歲是未有足夠的EQ去處理感情的問題。

而家d香港人,廿幾三十歲都未必有足夠EQ去應付感情煩惱。

[ Last edited by gundamman678 on 2005-9-5 at 11:54 PM ]
作者: yungting0623    時間: 2005-9-6 01:13 AM

其實我覺得15,6歲拍拖都算係早左小小,可能因為我成二十歲人都仲未拍過拖既關係....=.="
但講真,拍拖呢d野係睇下你夠唔夠成熟去應付,如果你認為自己可以同時兼顧愛情同學業,咁咪去試下囉.......但你要諗清楚,你究竟鍾意個女仔d乜野先,如果剩係鍾意個樣既話,咁就唔鼓勵你去拍拖喇.........其實你應該一開始同佢做下朋友,慢慢了解下大家,睇下大家夾唔夾.....先至再決定係咪有進一步既發展都未遲........如果唔係,你同佢拍拖之後,發覺大家根本唔夾,搞到分手收場就冇謂....其實如果你有一個好既女朋友,對你學業或多或小都有d幫助.......希望我呢番話可以幫到下你.....(希望唔係廢話喇=.=")
作者: slwong3    時間: 2005-9-6 12:31 PM

"同時兼顧愛情同學業"???
forget it la
even you don't date with girls, you would still spend time to play games and go out with your friends and your school result will drop anyway....

if you're a hard working student, mostly, you would find a hard working girlfriend and both of you will study hard
if you're lazy type of student, you would find a girl which doesn't study well and both of you will become more lazy....

(I am currently 22)
Even you don't date with girls at your age (15-16), you just miss some kind of fun.
When you grow up to the age around 20 something, you would have a different feeling when you want to find a girlfriend.
At your age which is so young, it is a totally different thing when you date a girl....in fact, you might just want to try to date girl once and that's it....

but even you don't date with girl right now, there is no big deal....you will find a girlfriend in the future anyway
作者: yungting0623    時間: 2005-9-6 01:09 PM

Originally posted by slwong3 at 2005-9-6 12:31 PM:
"同時兼顧愛情同學業"???
...
所以我咪話你覺得自己夠唔夠成熟,先作出決定囉~~~~如果拖累左自己學業就冇謂啦.....
作者: 家奇    時間: 2005-9-6 08:12 PM

我讀書果方面就唔係叻架喇..仲係好屎好屎果隻~
我都可算係一見鐘情果隻
不如我次次上堂都望佢幾眼..佢又會望返住我..
我覺得佢人品幾好.唔會食煙講粗口果d..
唔會群埋d唔三唔四既人一齊..
但係我考慮緊點樣先可以做出第一步..
作者: 家奇    時間: 2005-9-6 08:18 PM

如果同佢熟就會有小小既難道..                                            
第一.我同佢坐既位置係(格)成九仗遠
第二小息同lunch唔知佢飛左去邊
作者: yungting0623    時間: 2005-9-7 12:25 AM

實際既行動.....幫唔到你......(如果唔係,都唔會到而家都未有女朋友=.=")
不過我諗最重要都係同佢同佢講到野先......當然最好有共同話題啦(廢話=.=)
作者: westsider    時間: 2005-9-11 11:04 AM

15 yo is too LATE man. You gotta start hanging with girls, and get experienced with it.

Just do some research about her. Find out what she likes, what's her interest, what she does after school, etc. then try to start a conversation with her.
作者: sk1999hk    時間: 2005-9-13 11:09 PM

好難架wo
講真
仲難過d maths

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com./bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0