<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 中學生應否談戀愛『大勢已去』
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-25 11:53 AM:

咁我又唔覺 , 始終陀足10個月架~~
借肚生子就無姐 ...
講真 , 劏肚呀大佬 , 你會唔會得閒比人劏一次???
唔通你以為順產對個女人傷害唔大? 都係睇人ga ja.........
Originally posted by specificness at 2007-7-25 11:57 AM:

謝謝!我其實一直都好擔心呢樣野...
我想s兄年紀一定比較大 , 不然up唔出一d咁有深度
而且同時代背景有關既野
今次我甘拜下風 , 心服口服了~~
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-25 12:01 PM:

唔通你以為順產對個女人傷害唔大? 都係睇人ga ja.........
大咩???自然生產架 ... 打個比喻
d野生動物 , 生完即走得走得
你試下幫佢剖腹丫 , 睇佢可唔可以走得走得???

(我叫左阿媽寫幾句比你 , 不過可能半日後先出到)
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-25 12:01 PM:

我想s兄年紀一定比較大 , 不然up唔出一d咁有深度
而且同時代背景有關既野
今次我甘拜下風 , 心服口服了~~
講得十分不錯,我年紀真的不小了………

得甘生講一句「甘拜下風,心服口服」,實在榮於華袞! 說笑而已;各位見解獨特,甘生本身就是一個甚具創意的年輕人,我又豈敢以年長自重?

[ Last edited by specificness on 2007-7-25 at 12:14 PM ]
稚氣未除 十三歲媽媽產子
http://hk.news.yahoo.com/fc/news_fc_hkmama.html
Originally posted by specificness at 2007-7-25 11:57 AM:

謝謝!我其實一直都好擔心呢樣野...
講得極好~~其實我真心覺得﹐係呢個年代要確立自己ge價值觀﹐建立完整ge 人格﹑有人品修養﹐甚至有創作力同執行力ge 人越黎越少;更何況下一代?

我覺得人文科學同藝術教育﹑仲有品德教育先係我o地最需要ge o野﹐可惜越黎越多人覺得﹐呢d o野搵唔到錢﹐有乜鬼用?

其實藝術﹑品德同人文科學真係咁冇用咩?如果一個人ge教育只為出社會賺大錢﹐咁不如一出世就掟佢去學投資仲講咩道德同修養?

係呢個資訊過多又正確性難以稽考ge年代﹐一個人冇選擇ge 能力﹑冇決定ge 能力﹑更冇屬於自己ge 框架﹑只係被動咁接受同吸收傳媒灌輸ge資訊.... 當一個人缺乏獨立思考﹑缺乏決定同選擇ge能力﹐當然唔會有d 咩出人頭地之日。難道只能倚賴奇蹟出現?

諷刺ge 係﹐偏偏係創作力令一個人突圍而出﹐或係係某一行業有出人頭地之日;無論係工程定企管﹐講ge o野當然係可執行ge 創新﹐要ge 係新鮮ge 觀點同獨立見地。即係話想要賺好多好多好多錢﹐或想成功﹑出人頭地﹐可能人文品藝先係最後出類拔萃ge 黑馬。

究竟資訊發達培養o左更多人云亦云ge 人﹐定係更多有獨特眼光﹐明白自己所需ge 人?呢樣o野﹐實在無法參透…

小妹ge 思考能力實在冇specificness 咁有厚度同深度﹐陋文還請specificness 多多包涵~~~~
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-25 12:08 PM:

大咩???自然生產架 ... 打個比喻
d...
好呀﹐其實我媽媽正係o個d 順產完就嘭嘭聲落地湊so蝦o個d............ 因為盆骨大好生養
Originally posted by specificness at 2007-7-25 12:10 PM:

講得十分不錯,我年紀真...
甘仔唔係d隨便"甘"拜下風ge 年青人黎ga~~

specificness你都知佢有幾creative ga la~
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-25 12:15 PM:

講得極好~~其實...
我覺得同敎育次序有d關係 ...
好似之有個所謂事實板/血腥板既格林童話
竟然有人話早d比兒童接觸事實係好 ...
恕我老土 , 兒童階段建立人格係最重要既
佢腦順未生埋 , 就質d咁既野比佢睇
結果咪學晒d血腥咪羅~~

ed野都反映係d奶粉廣告心態度
個個求快高長大 , 簡直拔曲助長
但又同時幫仔女做工課 , 結果20年後
為人力市場 , 供應一個能力減半既人 ...
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-25 12:17 PM:

甘仔唔係d隨便"甘"拜下風ge 年青人黎ga~~

specificness你都知佢有幾creative ga la~
"creative" ... 唔明
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 中學生應否談戀愛『大勢已去』

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。