<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 中學生應否談戀愛『大勢已去』
返回列表 回復 發帖
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-25 12:01 PM:

唔通你以為順產對個女人傷害唔大? 都係睇人ga ja.........
順產對個女人傷害係大過開刀
一般順產既女性要“坐月”去服原
而開刀既,一個星期等個傷口復原就咩都夠啦!
我唔係吹水嫁!因為我媽子係順產完太辛苦
所以生我果陣就開刀。
佢兩樣都經歷過,一定係最清楚。
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-25 12:01 PM:

我想s兄年紀一定比較大 , 不然up唔出一d咁有深度
而且同時代背景有關既野
今次我甘拜下風 , 心服口服了~~
你連我幾多歲(最易估)你都估唔到,你就好快去收皮啦!

creative = 創意
拍拖吳係吳好,但係真係要自律一下,如果吳係,一失足成千古恨呀!
大家意見太好啦
把我近排正在思考的都講出黎
原本我諗緊 而家d青年人(包括我)係做一件事先諗太多後果   
結果反而怕左件事,選擇唔做
呢個就係上面提到ga 執行力底  而且各位仲講左好多引發思考ga問題
令我覺得而家教育真係好係copy
copy意思係訓練出一班只會模仿的學生
模仿大人過ga事(生仔)  模仿同學答案(抄功課)   模仿考試(會考(遲d唔係)狂做pastpaper )
模仿令人失去左以上講到ga獨立思考   創作力 問題
最大問題係                   不會進步
只做前人做過的事
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-25 12:15 PM:

我覺得人文科學同藝術教育﹑仲有品德教育先係我o地最需要ge o野﹐可惜越黎越多人覺得﹐呢d o野搵唔到錢﹐有乜鬼用?……其實藝術﹑品德同人文科學真係咁冇用咩?如果一個人ge教育只為出社會賺大錢﹐咁不如一出世就掟佢去學投資仲講咩道德同修養?……想成功﹑出人頭地﹐可能人文品藝先係最後出類拔萃ge 黑馬。

究竟資訊發達培養o左更多人云亦云ge 人﹐定係更多有獨特眼光﹐明白自己所需ge 人?呢樣o野﹐實在無法參透…
...
絕對同意版主。姑且以商界的成功做成功標準(商界的成功當然不能作為人生成功的標準):學生急急忙忙的報讀商科,其實有幾多個商科畢業生真的能在商界有所作為?再看看真有作為的商人,又有幾個是商科畢業?反而你會看見,他們許多都在本科唸社會學、人文學、歷史以至哲學。是甚麼令得他們成功?我會以為,那是他們對世界對社會的角度讓他們有能力去理解商界的。只懂得會計、市場學本身,不足以培養學生的視野;只有多方面的浸潤(即是多學習些、多涉獵些「冇用」的科目),才能令人心境更開濶,更能從不同的角度去看問題、想問題、解決問題。我不是說讀商科沒用;商科當然有用,商學亦有其獨特而不可取替的領域,然而只知道這個領域,根本不足以應付人生(甚至只是商界也不足應付)!這是為甚麼通識教育是絕對重要而且「有用」的(學生話呢啲科「冇用」,只不過反映了他們根本不知道甚麼叫做「有用」而已……對不起,年紀大了總會開始說這種話)——話當然要說回來,通識教育絕對重要又不等如現行的通識教育絕對沒有問題、或是絕對可行而值得支持。但要講如何改進,就離開戀愛起義實在太遠太遠了,會叫人打呵欠,而且也非小弟才具足以說明也。

就算我們不講「有用冇用」,通識科目、以至人文學科本身都有其極高的內含價值,學習理解本身非但擴濶我們視野,而且令我們的人生更有深度,絕對可取。學生們如果以為自己入到商科就天下無敵,那就實在太過膚淺了。好,我實在太過離題了……

個人以為,對,資訊發達必然是培養o左更多人云亦云ge 人﹐因為發達的資訊只表現了少數人的創見,而這少數人的創見就因為資訊的普及,被大部份人抄襲了。抄襲來得容易,不抄白不抄,為甚麼不去人云亦云,而要浪費我們(已經沒有了的)腦力去創作?唉………

希望大家都用點時間想想自己想做一個怎樣的人。

[ Last edited by specificness on 2007-7-25 at 02:11 PM ]
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-25 12:17 PM:

甘仔唔係d隨便"甘"拜下風ge 年青人黎ga~~

specificness你都知佢有幾creative ga la~
我梗知!
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-25 12:26 PM:

我覺得同敎育次序有d關係 ...
好似之有個所謂事實板/血腥板既格林童話
竟然有人話早d比兒童接觸事實係好 ...
恕我老土 , 兒童階段建立人格係最重要既
佢腦順未生埋 , 就質d咁既野比佢睇
結果咪學晒d血腥咪羅~~

ed野都反映係d奶粉廣告心態度
個個求快高長大 , 簡直拔曲助長
但又同時幫仔女做工課 , 結果20年後
為人力市場 , 供應一個能力減半既人 ......
係呀係呀,對格林童話事件,當時我真係忍唔住諗:啲人真係唔知個腦生左喺xx度,定係個xx生左喺個腦度。等如現在話要創意教學法,摒棄以前一切的教書方式,不只不強調背誦,有些仲要反對背誦一樣——這簡直是盲目的矯枉過正。要改善舊的制度或教育方法是好,讓孩子認識事實是好,但為了讓他們認識事實就只將現實(就算那是事實)的血腥殘酷一面給他們看,為了說明只懂背誦的不良副作用就要小孩以後甚麼都不要背,那是甚麼樣的爛理論?只將現實的血腥殘酷一面給孩子看,這只會培養惡魔;要小孩從此不要背誦而去創造,這只是鼓勵膚淺和浮誇!盲目背誦本身當然沒有意義,但背誦的含義是理解感受前人的創造,沒有這些理解,我們叫孩子如何能創造出有意義的東西?實在叫人痛心疾首。

[ Last edited by specificness on 2007-7-25 at 02:06 PM ]
講到呢個層面就真係o岩曬啦!

D大人成日都話一代不如一代
成日都話想當年、話當年
而家呢一代既父母其實真係過份保護子女
咩野都幫佢諗曬,真係幾時去廁所都諗埋
大家大可以睇下而家D名人之子呀,一出世就諗定去邊度讀書,第日去咩國家讀大學。
咁樣係咪唔好?唔一定對個子女既前途唔好。不過就對佢既人生既完整性一定有影響。

俗語有話:天生天養
其實呢句說話係有道理既
有好多野都係要從錯誤中學習
當然,呢種學習方法要從小就開始
根基打得好,人大個之後自然就唔會做大壞蛋
相反,現代既人都係到十幾二十歲先開始離開父母既“計劃”去自己行
到咁大個人先去學習咩叫o岩同唔o岩,就好易犯大錯

樓主話而家好多年青人搞出人命
呢個錯其實好可能係果班年青人人生第一次犯既大錯
佢地識唔識去處理?
唔識,只會去逃避,只會去搵父母

點解中學生不應拍拖?
中學生大多本身係唔識答你點解,因為係佢父母話佢知中學拍拖係錯係唔o岩

科技同社會既發達,除左帶黎方便,仲會傷害人文社會
講真!有邊個男中學生未睇過咸書/咸片呀?
只不過個分別在於佢地睇完之後既改變
有人會沈迷落去,逢見即買
有人會見好即收,見識過就算
有人會因而做錯事,而搞出人命
行邊條路並唔係你父母可以幫你安排得到
點選擇就依靠你既固有價值觀同道德觀

唔好淨講年青人呀!
成年人都係咁嫁!
而家最賣得既書係咩書?心靈雞湯
怨天怨地已經成為大部份成年人既主要人生意義
問題o係邊?咪又係因為細個果陣咩都好
出黎社會咩都唔及人地咁好囉。

使鬼睇咩童話,使鬼睇咩心靈治療書咩!
讓一個未成熟既人得到所有佢想得到既野,咪就係毒害佢地既最大根源囉
缺陷有時都可以係幫人成長既一種良好方法。

睇落去........好似係一個充滿缺陷既人打出黎自欺欺人既post
廢話講完,收皮去。
Originally posted by specificness at 2007-7-25 02:04 PM:

係呀係呀,對格林童話事件,當時...
得s兄之肯定 , 本人之榮幸矣~~
Originally posted by 自由神 at 2007-7-25 01:26 PM:

順產對個女人傷害係大過開刀
一般...
應該係順產快復回過開刀喎!!
講緊既唔止係"傷口",
而係身體機能.......
因為順產只要"惡露"清左...
就可以開始補身......
但係開刀要過耐d先可以開始補身.....

順產係一個最自然既事,
如果佢唔係最好既.....
醫生一定會支持個個開刀啦?!
係咪咁講先?!
-------------------------------------------------
講返依家d小朋友真係學野好快....
表面成熟, 但其實思想幼稚......
性知識接近零, 但係已經發生左性行為....
最慘係佢地以為自已好成熟呢.....
情況真係好令人擔心.........

Originally posted by 極樂 at 2007-7-25 02:27 PM:

應該係順產快復回過開刀喎!!
講...
d女人為左d仆#男人既所謂快感
下下劏肚 , 真係 ...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 中學生應否談戀愛『大勢已去』

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。